ISO 20245:2017 – Standard pentru comertul second-hand

second_hand.jpg

 

        Cea mai noua revizie a standardului pentru comertul second-hand a aparut in 2017 si contine cerinte minime pentru bunurile second-hand (de mana a doua) care sunt comercializate sau donate.

            In contextul in care resursele sunt in continua scadere, schimbul sau comertul second-hand devine o solutie din ce in ce mai buna pentru eficientizarea consumului si o dezvoltare durabila a societatii globale. Pentru produsele noi sunt folosite cantitati de resurse care nu pot fi recuperate. Eficienta acestor produse este de cele mai multe ori de cativa ani sau poate chiar cateva luni. Dupa aceasta perioada, proprietarul renunta la produs si de cele mai multe ori, nu apeleaza la o metoda de reciclare si poate nici la reintroducerea lui in circuitul de consum, prin industria second-hand.

            Produsele (haine, jucarii, electronice, autovehicule, obiecte de uz general……) care ajung in aceasta piata, a produselor second-hand, trebuie sa respecte anumite caracteristici si sa asigure un nivel de calitate astfel incat sa ii permita noului consumator sa il foloseasca fara riscul de imbolnavire, ranire sau riscul de a fi ineficient (stricare, deteriorare etc..). Pentru a garanta acest nivel de calitate a fost creat in 2014 Standardul cu cerinte minime pentru produsele din comertul second-hand, care acum a ajuns la a doua revizie, cea din 2017.

                Mai multe despre acest standard gasiti la urmatorul link:

https://www.iso.org/standard/68820.html

              Pentru moment, standardul nu este disponibil la nivel ASRO dar disponibitatea va fi posibila in scurt timp.

Nota: Standardul nu se aplica produselor refabricare sau refacute/reparate

               Desi acest standard nu este un standard de calitate, el este o solutie foarte buna pentru asigurarea consumatorilor de produse second-hand ca nu vor avea o experienta neplacuta dupa ce vor apela la astfel de produse.

               Organizatiile implicate in comertul si industria de produse second-hand pot apela la acest standard pentru a gestiona circuitul produselor intr-o maniera care sa ajute si compania dar si sa ofere consumatorilor produsele dorite. In acest fel, resursele globale pot fi conservate pentru mai mult timp si participa activ la dezvoltarea durabila a societatii in care traim.