ISO 9001 – Standardul Calitatii

ISO-9001

Ce este standardul ISO 9001?

Standardul ISO 9001 este un indrumar care contine indicatii si ce trebuie sa faca o organizatie pentru a produce produse de calitate. Este denumit standard pentru ca este realizat in urma unor conferinte, dezbateri si schimb de experienta intre reprezentantii mai multor domenii. In urma dezbaterilor sunt stabilite bune practici si modele de urmat pentru ca organizatiile sa nu se loveasca de dificultati in obtinerea calitatii produselor.

Cum poti avea acces la standardul ISO 9001?

La nivel international organizatia care a creat si revisuieste periodic standardul este ISO – International Organization for Standardization (https://www.iso.org/home.html)

In fiecare tara membra ISO exista o institutie care detine dreptul de proprietate asupra standardului. In Romania, organizatia care detine drepturile pentru acest standard este ASRO – Asociatia de Standardizare din Romania.

Versiunea in limba romana a standardul ISO 9001 poate fi achizitionata de la urmatorul link:

http://magazin.asro.ro/standarde/ics-alfabetic/8/03.120.10/79878661

Ultima revizie a standardului a fost facuta in anul 2015 si contine ultimele cerinte de management al calitatii pe care organizatiile ar trebui sa le respecte. Pe langa standardul ISO 9001, ASRO detine oferta si pentru alte standarde din alte domenii.

Nota: Standardul ISO 9001 are caracter facultativ, organizatiile nefiind obligate sa il detina pentru functionare. Totusi, detinerea unei certificari ISO 9001 este recunoscuta, poate fi demonstrata si ofera garantiile ca organizatia urmeaza recomandarile generale pentru a realiza produsele dorite in conditiile care sa asigure calitatea acestora.